Hummus och Pesto
Det var ett bra tag sedan jag sist bloggade om något från vår Kockhörna!
Den 14e september förra året berättade jag om vegetariska wraps (som numera är en favoritmiddag), men jag visade inte två av huvudingredienserna - Hummus och Tomatpesto.
Hummusen använder jag som "smör" och Peston som krydda (inte bara i wrapsen utan även i grytor och wookar).

Röd pesto
1 burk soltorkade ekologiska tomater
1 chili
2 vitlöksklyftor
1 liten näve pinjenötter
1 msk agave
1 näve färsk basilika
2-3 msk olivolja
salt och peppar
Använder en matberedare, men jag brukar i alla fall hacka chilin för hand innan och pressa vitlöksklyftorna, för att de inte ska bli för stora bitar i peston av dem.
Oljan gör att peston blir mer rinnig, vilket gör att den blir lättare att använda, tycker jag.
Häller faktiskt ner oljan på fri hand i slutet tills den får rätta koncistensen.

Peston använder jag mycket i matlagningen.
När jag wookar grönsaker åker den ner i pannan tillsammans med smör eller olja och lök.
Den förhöjer smaken av köttgrytor av olika slag.
Om man blandar peston med olja och vinäger så har man en bra salladsdressing!
Har även provat att "smöra in" kött innan grill eller stekning, vilket blir jättebra.

Hummus
1 paket (ca 230g) kikärtor
2 vitlöksklyftor
1 näve färsk basilika
2 msk olivolja
1/2 citrons saft
1 tsk spiskummin
1/2 tsk salt
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
Allt ner i en matberedare tills allt är som ett smör i koncistensen.
Förvaras en vecka i kylskåp.
Förutom att ha som smör till wraps, så kan man dippa grönsaker i den.

När jag gör wraps nuförtiden, så använder jag inte tomater.
Inte för att vi inte gillar tomater, utan för att maken har svårt att ha tomater i, de gör att fyllningen blir vattniga och rinner ur wrapsen.
Svårätna alltså.
Vi älskar babyspenat, men det går ju att använda vilken sallad som helst!
De påminner lite om tacos, faktiskt.
En sak som jag kom på nu, är att man säkert kan göra pizzor av dem oxå, samma fyllning och samma bröd med ost på och in i ugnen...
Har aldrig provat det, men nästa gång ska jag det.
Härligt med lite inspiration. Tack! Vi har Linas matkasse och det står några burkar pesto i kylen. Sånt som blivit över, alltså. Jag är rätt dålig på att använda det. Ska skärpa mej på den fronten nu när jag fått tips av dej.
/P